петък, 8 юли 2022 г.

Пет добавки за здраво сърце

Всички от нас са преживявали и чували истории за ,,разбити сърца”, но малцина знаят кои вещества предпазват от ,сърдечен колапс. Не, тук няма да говорим за чувства, а за здравословния аспект на кардиопротекцията.

Коензим Q10

Напоследък, една от най-популярните добавки за сърце стана коензим Q10. Това вещество е и един от най-добрите помощници в битката за здрава сърдечно-съдова ситема и правилна сърдечна функция.

Коензим Q10 е известен още като убикинон, или в превод – намиращ се навсякъде. Името само показва, доколко важен е той за организма. Представлява мастно разстворима, витаминоподобна субстанция, с основна локализация в сърцето, черния дроб, бъбреците (органите на виталитета).

Неговата функция е свързана с клетъчните органели,митохондрии (намира се по вътрешната им мембрана), където коензим Q10 участва в електронните вериги за синтез на енергия и аеробно дишане. Там коензим Q10 претърпява серия окси-редукционни процеси в цикъла за синтез на АТФ. Близо 95% от енергията, под форма на АТФ, се образува по този път. Пообрява издръжливостта и физическата функционалност на тялото.

Отдавна е установена връзката между дефицита на това съединение и сърдечните заболявания, рак и други.

Коензим Q10 е силен антиоксидант, предпазвайки клетките от вредното действие на свободните радикали, деактивирайки ги предварително. За правилното му усвояване в организма са необходими по-високи нива на приетите липиди с храната. Това вещество има свойството да регенерира и други антиоксиданти като витамин Е, подсилвайки ползотворния си ефект върху организма.

Причините за евентуален дефицит на коензима могат да бъдат, както намалената биопродукция, така и засилени нужди и използване. Биосинтезата му е свързана с 12 гена, където евентуални генни мутации и грешки биха били фатални. Други причини могат да бъдат приема на бета блокери за третиране на хипертония, статини и лекарства за борба с холестерола.

Дневната доза, при която не се наблюдават нежелани реакции е около 3600 мг, но доказана за безопасна е до 1200 мг. За здрави индивиди като профилактика е описана дневна доза от 30 – 200 мг.

Прием на коензим Q10 понижава смъртността при хронична сърдечно-съдова болест. Лековитото действие се свежда до понижено кръвно налягане, намаляне и предотвратяване атероматозните образувания по стените на съдовете, намаляйки по този начин предпоставките за инсулти и инфаркти.

Коензим Q10 снабдява сърдечната мускулатура с енергия и антиоксидантна протекция (оксидация на циркулаторния LDL холестерол). Дава сила на сърдечния мускул да изпомпва повече кръв.

Други положителни аспекти са тонизиращото действие върху ЦНС, предпазвайки същевременно от болести на нервната система като Паркинсон и Алцхаймер. Повишава колагена и еластина в кожата – прави я по еластична и млада.

За да осъществи действието си, коензим Q10 се нуждае от натрупване в организма в рамките на два месеца.

Чесън

Друг кардиопротектор е познатия от древността – чесън. Доста противоречиви настроения буди името му, имайки в предвид специфичната миризма на билката, но напредналите технологии в суплементацията отдавна са решили този проблем.

Чесънът е богат на множество фитонутриенти, като активния му метаболит алицин е най-съществен. Той представлява богата на сяра суровина, трупаща вещества под формата на грудки.

Води се природен антибиотик, понижава кръвното налягане, разрежда кръвта, подобно на аспирина, предпазва от образуване на тромби по кръвоносните съдове, оказва силен имуностимулиращ ефект, намаля възпалителните процеси в организма, предпазвайки вътрешните органи от увреда. Китайците от край време използват чесън за повишаване на половата мощ, носейки славата на афродизиак. Това му действие се дължи на засиленото кръвоснабдяване на тъканите с вещества и кислород, за техните нужди.

Силата му на кардиопротектор се определя и от понижаването нивата на лошия холестерол (LDL). Чесънът блокира отделянето на тромбоксан B2, като по този начин разширява кръвоносните съдове и бронхиалните канали, понижава нивата на триглицеридите в кръвта и общия холестерол (около 15%-20%), повишава добрия HDL холестерол.

Чесънът понижава кръвната захар, което го прави удачен за редуциране телесното тегло и обременяването на сърцето, подобрява метаболизма. Намира приложение при патологични промени на вените и преодоляването на кръвните съсиреци.

Уникалните свойства на малкия ,,вампироубиец” го правят задължителен за всяка трапеза, както и като допълнителна суплементация.

Л-Карнитин

Мнозина знаят л-карнитин като топ добвка за сваляне на излишните килограми, на се броят на пръсти тези, осведомени за лечебните му свойства, що се отнася до сърцето.

Л-карнитинът представлява витаминоподобна аминокиселина, синтезирана от аминокиселините лизин и метионин. Общото количество л-карнитин в организма варира от 2 до 2.5 г, основно в скелетната мускулатура, сърцето, мозъка и спермата. Произвежда се в черния дроб и бъбреците.

Л-карнитинът ускорява преноса на дълговерижните мастни киселини към митохондриите, отговорни за тяхното горене и получаване на енергия. Всичко това прави организма по-жизнен и издръжлив, повишава се кислородната обмяна и аеробния капацитет. Л-карнитинът подтиска образуването на млечна киселина и ускорява възстановителните процеси, понижава окислителния стрес, подобрява показателите за плодовитост.

Използва се като специално разработени хранителни добавки за предпазване от сърдечно-съдови заболявания (исхемия, СН, аритмии). Друг положителен аспект е понижаването на нивата на холестерола в кръвта и засилване добрия холестерол HDL.

Л-карнитинът повишава използването на кислород от мускулите и сърцевата мускулатура, повишава силата и съкратителните способности. Доказано е, че приема му след прекаран инфаркт на миокарда намаля вероятността за рецидив. Предпазва от застойна сърдечна недостатъчност. Понижава нивата на триглицеридите в кръвта и подобрява мастната обмяна.

Евентуален дефицит в организма могат да причинят грешки в диетата, лекарства, понижен прием с храната на лизин и метионин, чернодробна или бъбречна патология, понижена абсорбция, вегетарианство, генетични заболявания – това може да доведе до умора, слабост, гръдна болка, повишаване кръвното налягане.

Омега-3 Мастни Киселини

Сърцето използва като източник на енергия мастните киселини. Има мастни киселини, които изключително подобряват неговата функция – това са омега-3 (рибено масло и ленено масло). Рибеното масло отдавна е познато със своите свойства да повлиява възпалителните изменения в тялото (артрит, диабет, ССБ, Алцхаймер). Омега киселините биват структурни елементи на клетките. Предпазват от атеросклероза и запушване на кръвоносните съдове с плаки. Нормализират холестерола и мазнините в кръвта.

Мастните киселини удължават времето за образуване на съсиреци, разреждайки кръвта, без вредни влияния. Понижават електрическата нестабилност на сърцето.

Получени са данни от приложение на 1г дневно омега-3 мастни киселини след прекаран инфаркт на миокарда – постига се 21% понижение на общата смъртност (на базата на внезапна сърдечна смърт). Към 42 месец на приложение тази стойност нараства на 60%.

Основен обществен проблем е изместването от диетата на полезните ненаситени мастни киселини с животински наситени, оказващи неблагоприятен ефект върху организма и сърдечно-съдовата система – отключват се множество възпалителни процеси; сърдечни заболявания, на обмяната, умора, повишаване кръвното налягане и нивата на триглицеридите в кръвта, задържа се вода.

Алфа Липоева Киселина

Друг ,сърдечен помощник е Алфа Липоевата Киселина. Представлява отново мастна киселина. Това, което я прави уникална е, че се разстваря, както във вода, така и в мазнина. Представлява коензим на важни ензимни системи. Намира се в сърцето, черния дроб, бъбреците, мозъка.

Алфа липоевата киселина е силен антиоксидант – намаля нивата на свободните радикали, като заедно с това подсилва усвояването на други антиоксиданти като витамин C, витамин Е, бета-каротен, коензим Q10, глутатион.

Алфа липоевата киселина е насочена основно към функциите на сърдечно-съдовата ситема и нейната протекция – предотвратява т.нар. втвърдяване стената на артериите, което е предпоставка за съдови патологии (инфаркт, инсулт). Това се дължи на снабдяване мускулните клетки с енергия, предпазвайки ги от калциране в стената на артериите. Алфа липоевата киселина пречи на образуване на кръвни съсиреци, понижава активността на кръвните тромбоцити и адхезията им един към друг, понижава стойностите на кръвното налягане.

Допълнително, тази киселина нормализира нивата на кръвната захар, понижава кръвното налягане и нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това води до понижаване телесното тегло и отбременяване на сърцето. Подобрява се утилизацията на глюкозата.

Сърцето е своеобразна помпа, същността на живота и всичко друго произлиза от неговата правилна функция. Пред нас стои избора дали просто да го оставим на произвола на привичките ни и вредните навици, или да изградим качествен щит с петте топ суплемента за неговата защита.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo