сряда, 14 май 2014 г.

Десет ползи от киселото мляко

кисело мляко
Киселото мляко винаги е било считано за здравословна храна и поради тази причина присъства в ежедневното меню на голям процент хора. В тази статия ще разгледаме най-големите ползи от консумацията на този гъст и вкусен млечен продукт.

Здрави кости

Една купичка кисело мляко може да ви зареди с достатъчно количество калций и витамин D. И двете вещества са от съществено значение за поддържането на здрави кости. Калцият също така помага за поддържане на костната плътност и ги укрепва през целия ви живот. Счита се, че намалява риска от костни заболявания като остеопороза.

Лесно за храносмилане

Хората, които страдат от лактозна непоносимост поради някаква алергия, могат спокойно да се възползват от предимствата на киселото мляко, тъй като е по-лесно за усвояване от прясното мляко.

Съдържа добри бактерии

Киселото мляко съдържа пробиотици - полезни микроорганизми, които живеят в храносмилателния ви тракт и помагат за отстраняване на всички вредни микроорганизми, които могат да причинят стомашно-чревни и храносмилателни проблеми. Тези пробиотици помагат за балансирано храносмилане и укрепват имунната система.

Помага за понижаване на високото кръвно налягане

Кисело мляко е богато не само на калций, но също така и на калий. Това помага за понижаване на кръвното налягане.

Полезно е за кожата

Киселото мляко ще ви помогне да се насладите на по-чиста и гладка кожа. Млечната киселина действа като ексфолиант, който помага да се отървете от мъртвите клетки. Можете също така да използвате киселото мляко като маска за кожата.

Богато е на витамини

Една порция кисело мляко може да осигури различни хранителни вещества като калий, фосфор, витамин B5, цинк, йод и рибофлавин. То е богато и на витамин B12, който е необходим за червените кръвни клетки и нормалното функциониране на нервната система.

Стимулира имунитета

Консумирането на кисело мляко всеки ден, може да помогне да за по-добър имунитет. Пробиотиците помагат за стимулиране на белите кръвни телца, които се борят срещу инфекции в кръвоносната система.

Намалява появата на гъбични инфекции

Изследванията показват, че консумацията на кисело мляко намалява риска от вагинални инфекции.

Подобрява здравето на червата

Активните микроорганизими помагат за облекчаване на някои стомашно-чревни проблеми като непоносимост към лактоза, запек и диария.

Помага да отслабнете

Приемът на калций чрез киселото мляко помага на организма да използва натрупаните мазнини. По този начин отслабването става много по-лесно.


Етикети: , , , , , , ,
© 2013-2017 Tialo