сряда, 19 февруари 2020 г.

До колко е здравословен спанакът

био спанак
Въпреки, че Попай морякът се опитва да ни убеди още от крехка възраст в невероятната сила, която спанакът дава, той си остава доста непопулярен зеленчук сред децата.

Е, ние всички знаем, че детството ни може да бъде силно повлияно. Заради големия брой вкусови рецептори, малките деца усещат много по-интензивно вкусовете. Особено горчивите се усещат много по-силно.

С течение на времето обаче губим голямо количество вкусови рецептори и едва тогава бихме могли да се насладим напълно на спанака. Той е не само богат на витамини (В, С, Е, К) и минерали (желязо, калий, калций, магнезий и други), но е нискокалоричен и перфектно анти-ейджинг средство (заради бета каротините)!

Съдържанието на желязо в спанака не е толкова високо, колкото преди се е предполагало. Освен това някои от съдържащите се в спанака вещества възпрепятстват усвояването на желязо. Виновникът се нарича оксалова киселина. Тя се свързва с желязото в спанака и след това организмът трудно може да го усвои.

За по-добра усвояемост се препоръчва спанакът да се приема с някои от следните храни, които намаляват въздействието на оксалова киселина. Това са: портокал, грейпфрут, броколи, домати, доматен сок, картофи, чушки. Всички тези храни съдържат много витамин С.

Усвояването на калция също се възпрепятства от относително високото съдържание на оксалова киселина. Затова е най-добре да се комбинира с млечни продукти. Кърмачетата и хората, които имат склонност да образуват камъни в бъбреците, не трябва да консумират спанак. Също и страдащите от подагра трябва да се откажат от спанака поради високото съдържание на пурини в него.

Спанакът съхранява нитратите от средствата за наторяване. Съдържанието на нитрати може да се намали чрез отстраняването на стеблата и жилките на листата. При бланширане се отделят 40 до 70 процента от нитратите, но същевременно се губят и ценните вещества.

Поради високото съдържание на нитрати, спанакът трябва да се консумира скоро след приготвянето му. При продължително съхраняване или заради многократно претопляне, нитратите могат да се трансформират във вредните за здравето нитрити. За да се попречи на тази рекация, трябва да се консумира с богатите на витамин С храни.

Нитрозамините биха могли да доведат до животозастрашаваща анемия при кърмачетата. Деца под 1 годинка не трябва да бъдат хранени със спанак. За малките деца и децата спанакът трябва винаги да бъде прясно приготвен. За възрастния организъм малките количества нитрат и нитрозамини са незначителни. Те могат да се разграждат.

Заради някои от части неблагоприятни вещества е препоръчително спанакът да се консумира един път седмично.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo