вторник, 16 юли 2019 г.

Ползи от протеиновата диета за две групи хора


протеинова диета

Високобелтъчната или позната още, като протеинова диета представлява един от многото хранителни режими за редуциране на наднормено тегло. Различното при нея, както се подразбира от името е, че се залага основно на прием на белтъчини. Храните, богати на протеин са месото, млечните продукти, яйцата и рибата. Те са и тези, които заемат централната част в менюто, като разбира се са придружени от гарнитура – основно зеленчуци.

За кого е най-подходяща високобелтъчната диета?

Протеинова диета може да се прилага от повечето здрави хора, но има две групи, които ще извлекат най-много ползи. Това са на първо място тези, които искат да свалят бързо известно количество килограми и активните спортисти – по-конкретно тежкоатлетите, познати също като боди билдъри и културисти.

Този хранителен режим е подходяща за тези две групи хора, защото високият прием на белтъчини ускорява значително изгарянето на мазнините, като същевременно осигурява обилна храна на мускулите. Казано по-просто: всичко, което консумирате по време на протеиновата диета изгражда вашата мускулатура, особено ако режимът е комбиниран със редовна физическа активност.

Разликата при тази диета е, че при нея се изключват напълно всички калории, които не носят ползи на мускулите, т.е. има опасност да се преобразуват в мазнини. Това са предимно въглехидратите, като от диетата е напълно изключена захарта, включително плодовата захар – фруктозата. Плодове, плодови фрешове и дори мед е редно да не се консумират, особено ако целта е бързо редуциране на наднормено тегло.

Мазнините са друг проблем при тази диета, тъй като при нея дори полезните мазнини са намалени драстично. За овкусяване на салати са позволени до 2-3 супени лъжици зехтин дневно, а друг вид позволени мазнини са Омега 3 и Омега 6 трансмастните мазнини, съдържащи се естествено в рибата и някои морски дарове.

Зеленчуците при някои разновидности на протеиновата диета са напълно изключени в първите седмици, докато при други са позволени като гарнитура към основната храна – белтъка. Забранени зеленчуци и в двата случая са тези с високо съдържание на скорбяла – картофи, бобови храни и бял ориз.

Колко време може да се спазва високобелтъчната диета?

Стриктното спазване на протеинова диета не се препоръчва за повече от 2-3 седмици. В много от случаите този срок е напълно достатъчен за сваляне на излишни килограми, като след това е важно да се продължи със здравословно и нискокалорично хранене, за да се поддържа постигнатото тегло.

За спортистите и специално за боди билдърите този режим обикновено продължава много по-дълго, а за някои - през цялата им кариера. Те, обаче могат да си го позволят, тъй като при тях няма драстично ограничение на въглехидратите и мазнините. При тях те са дори необходими, тъй като приемът на големи количества белтък, без нужната енергия от въглехидратите и мазнините може да доведе до обща загуба на сили, а това ще затрудни изпълнението на силовите тренировки.

Когато все още не е постигнато желаното тегло, диетата може да се поднови, но едва след известна почивка от поне 2-3 седмици, през които да се възстановят силите на организма. При жените липсата на мазнини в менюто може да доведе до хормонален дисбаланс и проблеми с репродуктивните органи, поради което, при по-продължително спазване на диетата се препоръчва по-честа консумация на риба и дори на по-тлъстите видове, като скумрия и сьомга.

Кой не може да се възползва от белтъчната диета?

Протеинова диета не се препоръчва на хора с бъбречна и сърдечна недостатъчност, но въпреки това, за тях има възможност да се изготвят специални режими на базата на тази диета, които да отговарят на техните нужди. Ако можем да говорим изобщо за категория хора, при които тази диета е неприложима, то това са веганите, тъй като те не консумират никакви животински продукти, а растителните белтъчини са крайно недостатъчни, за да покрият критериите на високо белтъчната диета.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo