сряда, 3 февруари 2016 г.

Диети

Диетомания. Стремежът ни към красотата често играе лоша шега на жените, чиито килограми са далеч от нормите. Към проблемите с излишните килограми се добавят и психологичните проблеми и жените ги обзема страстта към отслабване - диетомания. Днес учените наричат диетоманията, обхванала голяма част от женското население, синдрома на лъжливите надежди.

dietaСимптомите на този синдром са първоначалното твърдо желание да се променим къ
м по-добро, радостта и въодушевлението от първите успехи, след това неуспеха и тъжното разочарование, след което следва поредното решение да се променим. Жените, страдащи от синдрома на лъжливите надежди, започват да изпитват еуфория не само от първите положителни резултати, а много по-рано, още при вземането на решението да отслабнат.

Те още тогава започват да се чувстват по-слаби, мислят си че са силни, способни да променят живота си. Неудовлетвореността от живота и психологическите проблеми се свързват в съзнанието на диетоманките с недостатъците във фигурата. Те искрено вярват и се надяват, че ако се избавят от мастните си отлагания ще станат по-привлекателни, търсени и обичани. Психологическия проблем (неудовлетвореността от живота) се заменя с физиологическа.

Значителна роля за съществуването на този проблем играе чувството за вина. Общественото мнение, масовата култура, която пропагандира стройни (а понякога много слаби и дори кльощави) тела на топ модели и звезди от шоу бизнеса, карайки жените да смятат, че те просто са длъжни да бъдат слаби. В такава ситуация е много лесно да се загуби здравият смисъл и логиката. Затова жените не се решават да признаят пред себе си, че бързото и лесно отслабване е - мит. Някои доверчиви особи се сдобиват с различни "чудодейни" средства, с които може да се отслабне без особени усилия и изтощителни диети.

Такива чудеса няма! Бързото отслабване не е дълготрайно и носи много повече вреда, отколкото полза. Изгубените килограми се връщат, носейки със себе си разочарование и чувство на обреченост. Само ако прекратите изтощителното търсене на "идеалната" диета и чудодейното средство за мигновено отслабване, тогава вие ще овладеете навиците за здравословно хранене, които ще ви помогнат да поддържате нормални килограми и да обичате себе си, такава каквато сте.

Отслабвайте бавно!

Рекламите за различни методи и средства за отслабване обещават фантастични темпове на отслабване - 10, 15, 20 кг. за седмица! Добре, но голяма част от тези обещания са просто рекламен трик. Но решително настроената жена е готова да се хвърли в борбата с отслабването с всевъзможни методи. В действие са и изтощителните диети, и чудодейните таблетки, и тренировките до изнемогване. И резултата от това е - сериозно нарушаване на обмяната на веществата, обостряне на всички хронични заболявания, понижено самочувствие, физическа и психологическа умора, депресия, отслабване на имунната система и повишена чувствителност към стреса, загуба на еластичността на връзките на ставите, влошено състояние на кожата, косата и ноктите. Защо се случва това?

При рязко снижаване калоричността на храненето е много трудно да се проследи количеството минерали и витамини, които постъпват в организма. Рязкото ограничаване на храна организма възприема като сигнал за бедствие и започва да пести енергия. И жената бързаща да отслабне.

Етикети: ,
© 2013-2017 Tialo