четвъртък, 7 януари 2016 г.

Аминокиселините - каква е тяхната роля за тялото

аминокиселини
Макар че в природата съществуват стотици видове аминокиселини, белтъците са изградени от 20 строго определени разновидности. Тези 20 аминокиселини много често се определят като алфа аминокиселини. Най-общо казано, аминокиселините се делят на три вида - заменими, незаменими и условнозаменими.

- Заменими аминокиселини
Заменими аминокиселини са онези, които могат да се синтезират в човешкото тяло и не е нежно да бъдат приети от храната. Разбира се, ако все пак организма получи храна, която е богата на заменими аминокиселини, той съвсем естествено ще ги усвои. Ако обаче това не се случи, тялото е напълно способно да си създаде само това, от което се нуждае.

- Незаменими аминокиселини
Незаменимите аминокиселини са тази част от аминокиселините, която не би могла да бъде създадена от човешкото тяло по какъвто и да било начин. Те се приемат само и единствено чрез богатата и разнообразна диета и единственият алтернативен вариант за това е да се приемат под формата на хранителни добавки.

- Условнозаменими аминокиселини

Освен незаменими и заменими, съществува и още една група аминокиселини, а именно тази на условно заменимите. Обикновено те спадат в групата на заменимите аминокиселини, но в резултат от редица здравословни състояния и пък например при децата в по-ранна възраст, тези аминокиселини са незаменими и трябва да се приемат от външен източник, в зависимост от случая с кърмата, храната или под формата на хранителни добавки.

Кои аминокиселини изграждат белтъците?


Двайсете вида аминокиселини, които изграждат белтъците на чоешкото тяло са:

1. Аланин

2. Аргинин

3. Аспарагин

4. Аспартанова киселина

5. Валин

6. Глицин

7. Глутамин

8. Глутаминова киселина

9. Изолевцин

10. Лизин

11. Левцин

12. Метионин

13. Пролин

14. Серин

15. Триптофан

16. Треонин

17. Тирозин

18. Фенилаланин

19. Хистидин

20. Цистеин


Каква роля изпълняват аминокиселините в човешкото тяло?


Аминокиселините са градивните елементи на човешкото тяло, но в същото време те изпълняват редица други роли. Специфичното е, че всяка аминокиселина изпълнява някакви допълнителни функции.

По тази причина, ако човек изпитва недостиг на някаква аминокиселина, защото не я приема чрез диетата си или защото по някаква причина тялото му не я произвежда, твърде вероятно е да пострада и някоя от функциите на организма.

Тук бихме могли да дадем пример с аминокиселината триптофан, който оказва голямо влияние на съня. Ето защо ако тялото изпита недостиг на триптофан, то това би могло да доведе до безсъние, стрес и тревожност.

Влияние върху процесите…
Освен като градивни елементи на човешкото тяло, аминокиселините оказват много силно влияние и върху различните процеси, които протичат в организма. Заради огромното им значение като градивна частица в човешкото тяло и като регилатор на всички жизнени процеси, които протичат в нас, учените често наричат аминокиселините “основа на живота”.

Аминокиселините и изграждането на тялото…


Ако погледнете в огледалото ще видите образ, който е изцяло изграден от аминокиселини. Кожата, косата, очите, зъбите, мускулите, костите, тъканите и органите - всичко това е изградено благодарение на аминокиселините.

Аминокиселините и мускулите…
Аминокиселините са от съществено значение за спортистите и за тези хора, които обичат да посещават фитнеса. По време на тренировка мускулната тъкан на микрониво се поврежда, а мускулният растеж настъпва когато след тренировка повредената тъкан започне да заздравява и да се възстановява.

Тогава, за да може тялото да се възстанови и за да създаде по-здрава и силна мускулна тъкан, то се нуждае от достатъчно количество аминокиселини. Ако организмът не произвежда достатъчно от тях и ако човек не си набавя необходимото количество чрез храната, то мускулите няма как да да за възстановят от тренировката, което вместо до мускулен растеж може да доведе до стопяване на наличните мускули и дори до по-сериозни увреждания от страна на организма.

Аминокиселините като хранителни добавки…
Най-сигурният начин да сте спокойни, че тялото ви получава всички необходими аминокиселини е да прибегнете към помощта на хранителните добавки.

Те могат да бъдат комплексни или пък да съдържат само незаменимите аминокиселини, които тялото не може да си създаде само. Има и такива добавки, при които има само една, две или три аминокиселини, а на кое от всички възможни решения ще се спрете, зависи само от вас.

Аминокиселините в храната…
Хранителният режим е от изключително голямо значение ако искате тялото ви да получава всичко, от което се нуждаете. Може би единствената храна, която съдържа абсолютно всички аминокиселини на куп, и при това с удивително високо качество, е яйцата. Те са един чудесен пример за продукт, който трябва да включваме ежедневно в хранителния си режим.

Освен яйцата, много богати на аминокиселини са почти всички продукти от животински произход като месото и млякото. При растенията аминокиселините са много по-редки и се срещат основно в бобовите храни, киноа, маслини, гъби и други подобни.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo