сряда, 9 декември 2015 г.

От кои плодове можем да напълнеем?

От кои плодове можем да напълнеем?
Специалистите по здравословно хранене и диетолозите припомнят нещо много важно - с каквото и да се храним, ако консумираме повече калории, отколкото изгаряме, то непременно това ще доведе до акумулиране на килограми и евентуално до наднормено тегло.


Не бива обаче да се забравя и това, че някои храни са много по-калорични от други, което автоматично ни навежда на мисълта, че консумирайки ги, ние много по-лесно можем да натрупаме излишни килограми.


Плодовете често оглавяват класацията на най-диетичните храни. Традиционно, това действително е неоспорим факт. Хората, които редовно наблягат на пресните плодове, почти винаги съумяват да запазят теглото си в здравословни норми.


Може би единствените, които могат да конкурират в това отношение плодовете са зеленчуците, тъй като тяхната калорийна стойност средно статистически е дори още по-ниска.


Доколкото плодовете са на почетно място във всяка една диета, то и сред тях има такива, които са по-калорични и могат да ни попречат при загубата на излишните килограми и дори могат да ни помогнат да натрупам допълнително тегло.


Кой е най-калоричният плод?


Най-калоричният плод според мнозина диетолози е авокадото. То доби много голяма популярност напоследък, като славата му се дължи основно на това, че съдържа голямо количество мазнини, които са с изключително голямо значение за човешкото тяло.


Един плод авокадо съдържа средно около 322 калории, което е повече от калориите в 3 големи банана или приблизително калориите на около 5 или 6 портокала.


Разбира се, това не бива да се тълкува автоматично като твърдение, че от консумацията на авокадо ще напълнеете. Напротив, авокадото е много здравословен хранителен продукт и е препоръчително всеки да го включва в хранителния си режим.


Това по-скоро означава, че е препоръчително да се внимава с количествата, тъй като многото калории лесно могат да надуят цялостния калориен прием за деня.


Разумен начин да консумирате авокадо в приемливи количества е като добавите по няколко парченца към своята салата, така че да я овкусите и направите по-пълноценна, но без да прекалявате.


Авокадото обаче не е единствения плод с високо съдържание на калории. Тук спадат и фурмите, както и всички сушени плодове като цяло, при които захарността е силно концентрирана в малко количество.


Това качество на фурмите и на другите сушени плодове ги прави подходящи за активно спортуващи хора, но също така и плод, който трябва да се похапва с мярка.

Етикети: ,
© 2013-2017 Tialo