сряда, 9 декември 2015 г.

Карат ли ни зърнените храни да пълнеем?

Карат ли ни зърнените храни да пълнеем?
Зърнените храни са един от основните източници на въглехидрати за човешкото тяло. Те определено за полезни за нашето здраве и ни набавят ценни хранителни вещества, минерали и витамини. Но докато пълноценното и здравословно хранене е напълно немислимо без зърнени храни, то от друга страна не бива и да се забравя това, че ние, хората, много често не се храним балансирано, а това може да превърне една полезна храна във вредна.


Какво е мястото на зърнените храни в здравословното хранене?


Зърнените храни имат много важно място и роля в здравословната диета на всеки човек. Ако на ден консумирате по 2000 калории, Американската асоциация по здравословно хранене препоръчва около 6 унции пълнозърнести храни на ден, което се равнява по груби изчисления на приблизително 6 филийки пълнозърнест хляб или 3 чаши сварен кафяв ориз.


Карат ли ни зърнените храни да пълнеем?


Има няколко правила при зърнените храни. Много е важно да се обърне внимание на това през коя част от деня се консумират. Тъй като този тип храни съдържат много въглехидрати, а както знаем въглехидратите са основен източник на енергия, препоръчително е да консумираме кинуа, ориз, овесени ядки и хлебни изделия основно на закуска и за обяд, но да се въздържаме от тях по време на вечеря.


Тъй като закуската е първото хранене за деня, тя е най-подходящата част от денонощието за хапване на зърнени храни, защото тогава се нуждаем от най-много енергия. Ориз, макарони, картофи, овесени ядки и пълнозърнест хляб правят най-много за нашето здраве когато ги консумираме до обяд. При всички случаи, колкото и да е обилна закуската, ние се нуждаем от енергията, която тя ни носи.


Известен факт е, че ако не изгорим енергията, която зърнените храни внасят в тялото ни под формата на въглехидрати, ние ще складираме тази енергия под формата на запаси от мазнини, от което най-вероятно няма да се чувстваме много доволни.


Има и една друга особеност. Винаги трябва да наблягаме на пълнозърнестите продукти и да избягваме белия ориз, белия хляб и обикновените макаронени изделия, защото от този тип продукти се пълнее много бързо. Те се усвояват от организма много бързо, което повишава нивото на кръвната захар бързо, а след това тя рязко пада, което води до рязък спад на енергия и усещане за силен глад, и то много преди да сме изгорили погълнатите калории от храната.


Не се отказвайте от зърнените храни!


Специалистите съветват в никакъв случай да не се отказваме от зърнените храни. Те трябва да представляват основа на нашето хранене, защото са един от най-важните източници на хранителни вещества. Важно е само едно - да ги подбираме внимателно и да ги консумираме всеки ден и с мярка.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo