сряда, 9 декември 2015 г.

Наднорменото тегло при подрастващите - наследственост или начин на живот?

Наднорменото тегло при подрастващите
Доста често се дискутира по тази тема дали наднорменото тегло при децата е наследственост или има други фактори, като например начин на живот, които да влияят на това. Група британски учени се опитала да открие отговора на този въпрос, сравнявайки теглото и нивото на затлъстяване сред осиновени деца. Целта на учените била да не се отразява факторът наследственост и обективно да се прецени дали гените играят важната роля.


За да открият разликата, учените сравнили теглото при осиновени деца отгледани в семействата на слаби родители с теглото на осиновени деца, които живеят в среда на хора с наднормено тегло. Резултатите потвърдили, че в семействата, в които родителите са с наднормено тегло, вероятността този проблем да съществува и при децата е над ⅕ по-висок.


Това автоматично намалява и обезсмисля твърдения от сорта, че някой е пълен, защото е наследил лоша костна структура от своите родители. Само по себе си, дори и без констатирано от научните среди, подобно твърдение звучи нелепо, защото костите дори и на най-едрите хора са всъщност доста тънки и това има малко или нищо общо с нивото на затлъстялост.


Според учените, тук оказва влияние това, че осиновените деца бързо попиват навиците на своите родители по отношение на храненето и двигателната активност. Така например, ако родителите имат по-здравословен начин на хранене и са свикнали да консумират повече риба, плодове и зеленчуци, твърде е вероятно децата да изпитват по-малко желание за консумация на сладкиши и други подобни вредни храни. Специалистите са единодушни, че вкусовите предпочитания се възпитават от родителите и други хора в семейството и близкото обкръжение.


Въпреки това, учените споделят, че вероятно и наследствеността играе известна роля, защото децата, които са осиновени от слаби хора, но имат двама биологични родители с наднормено тегло, имат по-висок процент случаи на наднормено тегло, отколкото тези, които имат биологични родители с тегло в нормите.


Причината според някои специалисти може да се обясни с метаболитните процеси, които до известна степен са генетично предразположени. Това обаче в никакъв случай не ни обрича на пълнота, защото при повечето хора метаболизмът се влияе много силно от начина на живот, на хранене и от двигателната активност.

Етикети: ,
© 2013-2017 Tialo