сряда, 4 ноември 2015 г.

Спрете цигарите за да останете млади

млада жена
През последните години редица проучвания върху колагена в човешкото тяло и факторите, които имат положително и отрицателно влияние над него показват резултати, от които учените не са особено изненадани и които са били винаги подозирани и доказвани по един или друг начин. Оказва се, че най-големият разрушител на колаген в човешкото тяло е пушенето на цигари, което за пореден път показва колко е важно да бъде изкоренен този навик от живота на съвременния човек.

Винаги се е знаело добре, че това е много вреден навик, който поставя като цяло здравето на пушачите в много голям риск по най-различни причини, но в наши дни вече е пределно ясно, че тютюнопушенето е освен всичко останало, с което ни вреди и основният фактор за стареене, освен времето, разбира се.

Оказва се, че колагенът се разрушава изключително бързо при контакт с вредните вещества от цигарите, а това кара кожата и цялото тяло като цяло да остаряват много по-бързо, отколкото човек би могъл дори да си представи.

Още по-неприятно е това, че колагенът не се съдържа само в кожата, а и в костите, мускулите, съединителните тъкани, косата, зъбите и на всяко друго място, за което се сетите. По тази причина, външните белези на стареене, които цигареният дим причинява са всъщност само върхът на айсберга, защото под повърхността на човешкото тяло цигарите нанасят епохални поражения, за които човек дори не би искал да си представи.

Това казано на прост език означава, че рушейки колагена в телата ни, тютюнопушенето всъщност руши самото човешко тяло.

Макар че много хората си мислят, че вредата от цигарите е невидима, тя всъщност не е такава. Мислите си, че не сте състарени, но това е защото нямате представа как бихте изглеждали ако не пушехте цигари, а повярвайте, разликата е голяма.

Някои проучвания, които имат за цел да открият колко всъщност ни състаряват цигарите, са се спрели на числото 8, което означава, че обикновено реалната биологична възраст на тялото пушачите е приблизително 8 години по-висока от тяхната възраст по години.

Това от своя страна е много по-важно, отколкото годината през която сте родени, защото тялото е изключително индивидуална система и при два отделни организма няма как да има пълно съвпадение.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo