сряда, 4 ноември 2015 г.

Кои са най-големите врагове на колагена?

цигари
Колагенът е това, което прави кожата ни лъскава, еластична и в добра форма, косата ни - блестяща и здрава, костите устойчиви и силни, а съединителните тъкани и мускули - оформени и стегнати.

Нормално, колагенът присъства в по-голямо количество при представителите на силния пол и в по-малко - при дамите. Това може да обясни някои дребни неща, които толкова много измъчват нас, жените, а именно, защо ние имаме целулит, докато мъжете нямат такъв проблем.

Именно женският тип организъм с по-малко количество колаген е причината за появата на целулит, тъй като тъканите при жените са по-неустойчиви и могат лесно да се получат този тип подкожни мастни “изсипвания”, които създават портокаловата кожа и които наричаме целулит.

Освен това обаче, човешкото тяло се ръководи и от няколко други фактора, които определят нивата и производството на колаген в нашите тела. Реално погледнато, най-големите врагове на колагена, които го унищожават и способстват да губим от него са следните:

1. Възрастта

Нормално, с напредване на възрастта човешкото тяло започва да губи колаген. Това започва някъде между 25 и 30 годишна възраст, като това са ориентировъчни граници. Все пак, загубата на колаген винаги съпровожда нормалните и естествени процеси на стареене на тялото. Обикновено жените губят колаген два пъти по-бързо от мъжете, което означава, че за възрастта от 30 до 35 години, една представителка на нежния пол ще загуби количество, което един мъж ще загуби приблизително от 30 до 40 годишна възраст, макар че това не може да се каже с точност при всеки човек. Обикновено, до около 50 годишна възраст дамите са загубили близо 50% от своя колаген.

2. Цигарите

Единственият фактор, който по сила може да се мери и дори да надскочи вредното влияние на стареенето, това е пушенето. Пушачите губят колаген много по-бързо от непушачите, което е още една причина да откажете цигарите. Вредното влияние при цигарите е толкова голямо, че ако една жена пуши цигари от около 20 годишна възраст например, нейните нива на колаген когато е на 32 години ще бъдат равни с тези на жените непушачки на 40 години, което е разлика от около 8 години.

3. Застоялият начин на живот

Застояването и липсата на двигателна активност, особено непрактикуването на физически упражнения с натоварване, могат да стимулират стареенето и да забавят производството на колаген, като и да засегнат здравето по много различни начини. Както се казва, движението е живот, а ние бихме допълнили, че е и младост. Обикновено производството на колаген може значително да се усили и да върне часовника назад, особено ако човек започне да прави силови тренировки, например някои видове йога.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo