сряда, 4 ноември 2015 г.

Упражненията по йога стимулират производството на колаген

йога
Изучавайки процесите по производство на колаген учените достигнаха до два много важни извода. Първият от тях е, че именно колагенът предопределя дали ще изглеждаме млади или не. Вторият категоричен извод е, че ние, хората, имаме контрол върху процеса по неговото производство и следователно - върху времето. Е, поне до известна степен.

След като многобройни проучвания показаха, че колагенът се разпада най-бързо при пушачите и цигарите са неговия най-голям неприятел, приоритетна мисия за учените стана да се открие и как да накараме тялото да произвежда повече от колагена, възприемайки го като извор на младостта.

Дългогодишните усилия най-накрая дадоха добри резултати и учените са единодушни - колагенът се синтезира най-усилено когато правим упражнения и то такива, които изискват да се използва физическа сила и издръжливост.

Сред физическите дейности някои се отличават по ефективност, като на челните места са пилатес, вдигане на тежести и дори ходенето на фитнес. Заниманието обаче, което заема най-челното място и което стимулира производството на колаген най-много несъмнено е йогата.

Дълго време гледана с пренебрежение, считана за неефективна и дори обвинявана от някои религиозни кръгове, че някак си се опитва да подхлъзне хората извън верния път, който нашата християнска религия посочва, йогата се оказа най-полезното занимание ако искаме да запазим телата си стегнати, слаби, стройни, с добри пропорции, хубава кожа и тонизирана мускулатура. На кратко казано - да запазим себе си млади.

Тайната на йога се оказа именно стила на тренировка (макар че йога не е точно тренировка, а по-скоро практика), който изисква човек усърдно да тренира своята издръжливост и да положи големи усилия за да изпълнява позите, така наречените асани, правилно и да задържа всяка поза за известно време.

Инструктори по йога обаче предупреждават, че йогата е тренировка както и всяка друга и за това не е много добре да се правят ежедневни натоварващи тренировки, а вместо това трябва да тренираме 2 или 3 пъти в седмицата, като останалите 4 или 5 дни трябва да са посветени на това да позволим на мускулите си да се възстановят от тренировката.

Именно когато си почиваме след тренировка нашите тела произвеждат най-много колаген и по тази причина винаги трябва да си оставяме по някой и друг ден за да могат мускулите ни да се справят с този стрес (защото усилената тренировка за тях си е стрес).

Етикети:
© 2013-2017 Tialo