понеделник, 15 април 2019 г.

Как холистичният подход получава почти равен статут с медикаментозното лечение

Холистичен подход е “родителят” на всеки отделен способ от терапиите за лечение на заболявания без помощта на медикаменти и оперативна намеса. Той е специално отношение към тялото и заболяването, търсейки причините за възникването на неразположението. Подходът е израз на холистичната концепция за същността на тялото, духът и материята, според която те са неделимо свързани и здравето на всеки от тях е обусловено от другите две.

Какво представлява холистичният подход

Този тип отношение към човешкото тяло и психика определя и нова форма на лечение, която цели самовъзстановяване със собствени лечебни сили. Този холистичен подход се отличава с изследване на първопричината за всяко заболяване, създавайки такива условия чрез неинвазивни лечебни методи.

Тези методи за лечение се подбират индивидуално след подробно изследване на причините, довели до конкретното състояние на пациент. Терапията е с различна продължителност, в зависимост от силата на симптоматиката, видът на заболяването (остро или хронично) и влиянието му върху съседни органи и системи от органи.

Многото лица на една болест

Холистичната концепция поставя въпросът за многоликата същност на всяко заболяване. Пренасочването на един проблем към различни нива в тялото е често срещано провяление, което конвенционланата медицини възприема като различен тип заболявания, всяко от които бива третирано поотделно и независимо от останалите. Такова действие предизвиква потискане на симптомите, без всъщност да успее да се справи с първопричината за състоянието.

Нея именно търси и открива холистичният медик, след подробно разучаване на симптоматиката в пациента. Според неговата философия, симптомите са крайното проявление на физиологичен проблем, а той никога не възниква без присъстващи проблеми с ума и емоциите. Потискането и изчезването на даден симптом се появява в нова форма и в нова телесна зона, без видима връзка с “излекуваният”.

Разпознаването на местещата се симптоматика е дори по-важно от третирането й. Тя е ориентир за конкретното заболяване, но и за цялостното състояние на тяло, емоции и дух, които заедно образуват т.нар. човешки организъм. Затова този холистичен подход подчертава значението на симптомите и безсмислието от потискането им с медикаменти. Така или иначе, проблемът остава и скоро ще се появи отново, с нови оплаквания.

Какво лечение предполага този подход

„Все пак най-важна е почвата” казва велик френски учен по повод на възникването на различни заболявания. Патогенните микроорганизми и токсините създават благоприятни условия за развитие на всевъзможни заболявания и отслабват имунната система – способността на тялото да унищожава “враговете“ си чрез антитела и бактерии.

Детоксикацията, включително отделянето на задържаните течности, е изключително важна за етапът на оздравяване. Холистичната терапия се справя с нея чрез специално изготвен за всеки пациент хранителен режим, включващ природосъобразна храна и билки. Холистичните масажи и кинезитерапевтични практики допълват прочистващият ефект, който е началото на самолечебният процес – те стимулират кръвообращението и лимфният поток.

Токсините се отделят основно през чревният тракт и кожата. Прочистеното тяло е с подсилена имунна система и започва да регенерира клетки и да произвежда антитела, които се справят с първопричинителите на въпросният проблем. Дори и ако той е психологически, холистичната медицина разполага с цял арсенал от лечебни практики, които регулират състоянието по неинвазивен начин.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo