четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Отслабвайте, докато се разхождате!

walkВместо да се потим над спортните уреди или да бягаме до изнемога, се оказва, че има и по-лесен начин за отслабване чрез спортуване. Има много привърженици на бързото ходене, които го използват, за да отслабнат и стегнат тялото си. Предимство при него е, че може да се практикува от хора, които не са спортували или имат някакво заболяване и не трябва да се натоварват прекалено. Много е подходящо и за жените след раждане, за да възвърнат предишната си форма. Ходенето пеш изгаря мазнини, но не натоварва организма и е безопасно като спорт.

За да е ефективно ходенето и да ви помогне в борбата с килограмите е добре да го практикувате поне 5 дни в седмицата. Има някои основни правила, които трябва да спазвате, за да не се преуморите и разходката да е едновременно приятна и полезна за вас.

През дните, когато се занимавате със бързо ходете, времето което трябва да отделяте да е поне по 40-50 минути дневно. Ако имате желание и възможност нека поне два пъти седмично ходенето да трае повече от час.

За отслабване и постигане на добра форма, темпото на ходене трябва да е забързано, все едно закъснявате и бързате. Трябва да намерите оптималното за вас темпо, което ви позволява хем да изгаряте калории, хем да не се уморявате прекалено.

Според изследвания най-доброто време за практикуване на бързото ходене е сутрин, когато мазнините се изгарят по-лесно. Нямате нужда от специално облекло, само гледайте обувките да са удобни, да са ви свободни, да не тежат и да прикрепят добре крака. Нека са подходящи за сезона и да не запарват краката ви.


Преди да започнете бързото ходене, се разгрейте на място няколко минути. Не започвайте веднага с бързия ход, а тръгнете полека. Носете си вода. По време на ходене се губят много течности. Пийте вода преди, по време на ходенето и след него.

За да може да отслабнете, а не само да натоварвате тялото си, дишането и стойката ви трябва да са правилни. Гърбът трябва да е прав, стомаха леко стегнат. Не правете големи крачки, а по-бързи. Ръцете да са свити в лактите, а не разперени настрани.

Когато приключвате с ходенето за деня, пак намалете темпото, за да може тялото да се успокой и да възвърне обичайното си състояние. Ползата от бързото ходене, освен че ще отслабнете, е че то помага при проблеми с кръвното налягане, намалява нивото на холестерол, помага за заздравяването на костите и укрепва имунната система.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo