четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Някои храни могат да ви помогнат, да смалите талията си?

Факт или измислица?

waistПостоянно виждаме реклами на диети за плосък корем, специални режими на хранене при които да наблегнете на някои храни или да избегнете други, за да намалите обиколката на талията си. Но има ли в действителност някаква истина в тези методи? Може ли наистина да се сдобиете с плосък корем, само ако ядете или не правилните храни?

Учена от известна болница в Масачузетс казва твърдо “Не, няма определена храна, която да влияе на мазнините в коремната област. Тези натрупвания се случват, когато калориите не се използват от организма като източник на енергия, тогава те се натрупват в тялото като мазнини. Тези излишни калории идват от всяка храна, която приемам, няма дамо една, единствена виновница.

Що се отнася до това къде мазнините най-вече се натрупват и какви са факторите, които влияят най-вече, учената казва, че излишните калории се натрупват навсякъде в тялото, а факторите които влияят са много. Един основен фактор е, че с напредване на възрастта метаболизма ни се забавя, което означава че ние усвояваме енергията от храната по-бавно. Освен това много проучвания сочат, че с възрастта физическата ни активност намалява, а съчетанието между двете явления води до перфектната рецепта за увеличаване на теглото.

Някои храни биват набедявани за виновниците образуващи мастната тъкан около талията, а други като такива, които стягат корема ни. Нека да направим един бърз разбор от който сами можете да извадите изводи.

Царевичен сироп.

Царевичния сироп е доста противоречив, сам по себе си. Липогенезата е термин, който описва начинът, по който въглехидратите се превръщат в мазнини. Има и доказателства, които предполага, че фруктозата, вид захар в царевичния сироп се преработва от организма различно от глюкозата, или по-ясно казано – бялата захар, която всички си купуваме от магазина. Въпреки, че знаем, че организмът преработва по различен начин двете захари, засега няма доказателства, че тази разлика се отразява на тази крехка част от тялото ни.

Авокадо, маслини, растителни масла и ядките също се спрягат като чудотворни храни, които могат да намалят коремните мазнини. Въпреки че е доказано, че тези храни имат влияние върху сърцето ни, и гарантират по-нисък риск от заболяване на този орган, няма доказателства, които неоспоримо да сочат, че те могат да помогнат за намаляването на обиколката на талията ни.

Пълнозърнести храни. Едно малко проучване прз 2008 година установява, че затлъстели хора, които се хранят с повече пълнозърнести храни в сравнение със затлъстели хора, които се хранят предимно с рафинирани зърна, са загубили повече мазнини в коремната област.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo