сряда, 9 декември 2015 г.

Л-карнитин – какво трябва да знаем за него?

l carnitine
На активните спортисти и боди билдъри л-карнитинът е добре познат. За тях той е главно хранителна добавка и много малко от активно спортуващите знаят, че той се синтезира по естествен начин в човешкия организъм. На л-карнитинът се приписват много чудодейни свойства, особено когато става въпрос за редуциране на наднормено тегло, но фактите показват, че не всичко, което се приписва на тази важна аминокиселина отговаря на истината.

Какво предствлява Л-карнитинът?


Л-карнитинът е аминокиселина, която се синтезира в човешкия организъм (основно в черния дроб) под въздействието на аминокиселините Лизин и Метионин. При здрави хора синтезът на л-карнитин е в достатъчни количества, за да се задоволят нуждите на организма, като стойностите му варират от 20 до 200мг дневно. Най-добрите естествени източници на L-карнитин са червените меса, рибата и млечните продукти – в най-голямо количеството той се среща при месата, в по-малко при рибата и в оскъдни дози при млечните храни.

Л-карнитинът притежава витаминоподобно действие и заема ключова позиция при вътреклетъчния пренос на мастни киселини или казано по друг начин, тази аминокиселина пренася мастните киселини през клетъчните мембрани до митохондриите, което е важен процес, от който зависи последващото им окисление и освобождаването им под формата на енергия.

Л-карнитинът е изключително важен за мускулите, тъй като те зависят изцяло от мастните киселини, като източници на енергия. Мускулите, обхващащи опорно двигателния апарат съдържат около 95% от запасите на карнитин в организма. Това е и причината L-карнитинът да се приема под формата на хранителна добавка основно от спортисти, но външният прием на тази аминокиселина се препоръчва и при определени заболявания.

Кога е необходимо да си набавим допълнителни количества л-карнитин?


Нивата на л-карнитин в организма могат да спаднат под оптималния минимум много рядко. Като причина за нарушения капацитет на неговия биосинтез можем да посочим някои заболявания на черния дроб, например цироза и някои типове хепатит. Увеличени загуби на тази важна аминокиселина могат да се отчетат при хора с бъбречни заболявания, подложени на хемодиализа и при пациенти с вродени нарушения в обмяната на л-карнитин.

Освен при активно спортуващи и страдащи от бъбречна и чернодробна недостатъчност, допълнителен прием на л-карнитин се налага и при пациенти, страдащи от нарушена мозъчна дейност, например Пркинсон и Алцхаймер, тъй като той доказано задравява клетъчните мембрани и внася баланс в енергийните нива на мозъчните клетки. Хора, предразположени към рак на черния дроб могат да приемат аминокиселината, като превантивна мярка срещу развитието на това онкологично заболяване.

Защо е важно приемът на Л-карнитин да бъде внимателно дозиран?


Все по-често се наблюдава препоръчването и назначаването на хранителни добавки от хора, които не са медицински лица - в случая с L-карнитина това са предимно фитнес инструктори и треньори. Тази практика е изключително порочна, защото може да доведе до предозиране или до прием на л-карнитин от хора, за които той е абсолютно противопоказен. Преди да решите да използвате каквато и да е добавка под формата на химични субстанции е задължително да се консултирате с лекар, като той е този, който ще ви препоръча конкретния продукт и дозата, в която да го вземате.

Предозирането с л-карнитин в най-лекия случай може да причини стомашни неразположения, болки, повръщане и диария, а в най-тежкия – сериозни сърдечно съдови проблеми, ако страдате от заболявания на сърцето, за които не знаете или за чието лечение приемате допълнителни медикаменти.

Подпомага ли наистина л-карнитинът изгарянето на мазнините?
Л-карнитинът се препоръчва доста често, като средство, подпомагащо редуцирането на тегло, въпреки че за тези му свойства няма солидни медицински доказателства. При стриктно спазване на нискокалориен прием и активно спортуване, неизменно ще се стигне до редукция на тегло, както и обратното – не разчитайте, че л-картинът ще ви направи слаби ако не промените хранителните си навици. Под формата на добавка, л-карнитинът е добре да се приема непосредствено или 3-4 часа преди физическо натоварване.

Етикети:
© 2013-2017 Tialo