сряда, 18 юни 2014 г.

За и против вегетарианството

вегетарианство
Все повече хора днес решават да спрат да консумират месо. Причините могат да бъдат различни, като желание за етично отношение към животните, здравословно хранене или по здравословни причини.

С времето се е наложило схващането, че вегетарианците са много по-здрави и енергични от месоядните хора, тъй като растителната храна и млечните продукти са много по здравословни, лесно усвоими от организма и за тяхната обработка се изразходва много по-малко енергия.
Като цяло вегетарианците приемат много по-полезна и лесно усвоима храна. Нивото на витамини и ценни микроелементи в растителните храни е много по-високо и по този начин те получават по-голямо дневно количество полезни вещества, в сравнение с почитателите на месото.

Много от противниците на тезата, че вегетарианството е здравословен начин на хранене изтъкват като минус ниският прием на протеини, тъй като нивата им в млечните продукти и яйцата, както и в бобовите храни са недостатъчни и слабо усвоими от организма. Друг проблем, изтъкван от радетелите на месоядството е ниското ниво на хемоглобин при вегетарианците, тъй като в зелените растения нивата на желязо са минимални и трудно усвоими.

Дългосрочните проучвания на вегетарианството, като начин на хранене не са установили сериозни проблеми в здравословното състояние на любителите на животните и дори се потвърждава тезата, че вегетарианството е по-здравословният режим на хранене.
Ако решите да се присъедините към увеличаващата се армия на вегетарианците трябва да прецените всички плюсове и минуси на този хранителен режим, като най-вече се консултирате с хора, прекратили консумацията на месо от дълго време. Вегетарианството не е за всеки, но всеки може да опита.

Етикети: , , , , ,
© 2013-2017 Tialo