четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Полезни или вредни са добавките за отслабване?

добавки за отслабване
Твърдо решени да свалим излишните килограми сме склонни да поемем по преките пътеки, за да си спестим усилия и ускорим процеса на отслабване. Ефикасни и безвредни ли са обаче добавките за отслабване?

Някои добавки включват съставки, чието действие е насочено към производството на инсулин, което да потисне апетита и стимулира изгарянето на мазнини. Такава съставка е хромът. Той не предизвиква странични ефекти ако се приемат до 200 микрограма дневно, но може да повлияе действието на медикаментите при хора с диабет.

Друга категория добавки включват продукти, които засилват термогенезата, с цел изгаряне на мазнините. Такъв продукт е кофеинът. Той трябва да се приема с особено внимание, поради риск от сърцебиене, нервност и безсъние. Някои хора имат непоносимост към кофеина, а хипертониците трябва да са най-внимателни с приемането му.

Някои добавки включват в състава си йод, който стимулира функцията на щитовидната жлеза и в резултат – обмяната на веществата. Йодът може да предизвика сърцебиене и аритмия и е абсолютно противопоказен за хора със заболяване на щитовидната жлеза.

Има добавки, целящи да намалят апетита, съдържайки растителни влакнини и целулоза, които набъбват в стомаха и така създават усещане за ситост. Това обаче е вредно, тъй като се намалява всмукването на ценни витамини и минерали с храната.

Друг вид добавки съдържат разхлабващи и диуретични вещества. При тяхната употреба, теглото се намалява за сметка на течностите, а не на мазнините в организма. Тези добавки могат да предизвикат стомашни болки, гадене и повръщане, а в последствие и до нарушен баланс на електролитите, сърцебиене и фатални сърдечни реакции.

Не очаквайте чудеса от хранителните добавки за отслабване ! Освен че са скъпи, те не са безопасни, а ефекта от тях е временен. Поставете си дългосрочни цели и отслабвайте здравословно.

Етикети: , , , , ,
© 2013-2017 Tialo